top of page
Search
  • artkumkum123

Knjiga ''Stihovi ponosa '' Florbele Ešpanke u izdanju udruženja ''Alia Mundi''



Udruženje „Alia Mundi“ objavilo je novo izdanje, izbor iz poezije jedne od najznačajnijih i najvoljenijih portugalskih književnica Florbele Ešpanke, pod naslovom „Stihovi ponosa“.


Knjiga „Stihovi ponosa“ portugalske pesnikinje Florbele Ešpanke predstavlja izbor iz njene poezije koja je nastala u periodu od 1919. godine kada je objavljena njena prva zbirka poezije „Livro de Mágoas“, potom zbirke „Livro de Soror Saudade“ pa sve do 1931. godine kada je posthumno objavljena njena zbirka „Charneca em flor“. Naslov čitave zbirke je preuzet iz naslova Ešpankine pesme „Versos de orgulho“, koji možda na najbolji način sublimira lični te duhovno-misaoni diskurs njene poezije.


Kao pesnikinja veoma tragičnog životnog usuda (nalik na usud američke pesnikinje Silvije Plat), Ešpanka je u svoju poeziju utkala sve svoje misli, slutnje, patnju i lične emotivne nesreće koje je čuvala doboko u sebi. Ta duboka misaonost, otvorenost u izrazu ali i naglašeni ponos jedne vanvremenske žene, odrazili su se na njenu poeziju i u potpunosti je oblikovali.





Izbor iz poezije „Stihovi ponosa“ upravo odražavaju Ešpankin lični, ali i poetski svet. U ovaj izbor uvršteni su neki od njenih najčuvenijih stihova. Kako se teme i motivi njenih pesama ponavljaju, izabrani su oni stihovi koji na najpoetičniji način progovaraju o Ešpankinoj pesničkoj okupaciji: ljubavi, žudnji, patnji, smrti, poeziji.


Ova zbirka poezije se simbolično objavljuje povodom jubileja – 90 godina od kada je (posthumno) objavljena poslednja zbirka poezije Florbele Ešpanke.


Publikovanje ove knjige pomogao je portugalski Institut Kamoiš u saradnji sa Upravom za knjigu, arhiv i biblioteke.


3 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page